Untitled Document
Untitled Document

Εκπαίδευση Ομορφιάς

Ειδικότητες Κομμωτικής
Διακριθείτε στην τέχνη της κομμωτικής!
Ειδικότητες Αισθητικής Άκρων
Μανικιούρ-Πεντικιούρ-Τεχνητά νύχια-Nail Design.
Ειδικότητες Μακιγιάζ
Αισθητικό & Επαγγελματικό Μακιγιάζ.
Ειδικότητες Spa
Προγράμματα εναλλακτικής θεραπείας.
Ειδικότητες Αισθητικής
Αισθητική προσώπου - Αισθητική σώματος - Αποτρίχωση
Σεμινάρια περιποίησης νύφης
Εξειδικεύσου στην περιποίσηση της νύφης και κάν' τη να ξεχωρίζει την πιο σημαντική μέρα της ζωής της.
Untitled Document

Προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας

Ρούχα και παπούτσια

Υπηρεσίες ομορφιάς

Σπίτι και διακόσμηση

Άθληση - Υγεία - Ευεξία

Γάμος - Βάπτιση

Παιδί

Untitled Document
Αρχική Συμβουλές Μαλλιά

Μυστικά για ενδυνάμωση και λάμψη των μαλλιών

Δημοσίευση: 31 Οκτωβρίου 2016
Μυστικά για ενδυνάμωση και λάμψη των μαλλιών

Δείτε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή, όσον αφορά τα μαλλιά σας. Πως μπορείτε να τα κάνετε πιο λαμπερά και πως να μειώσετε την τριχόπτωση.

Για ξηρά ή αφυδατωμένα μαλλιά, για λεπτά ή βαμμένα, στο εμπόριο κυκλοφορούν εκατοντάδες προϊόντα που υπόσχονται να τους δώσουν λάμψη, όγκο και ελαστικότητα. Τα μαλλιά όμως δεν πρέπει μόνο να φαίνονται, αλλά να είναι λαμπερά και υγιή. Ο φόβος των περισσότερων ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, να μην αραιώσουν τα μαλλιά τους δεν είναι παράλογος και όσο και αν λέμε ότι η φαλάκρα στους άνδρες προσθέτει γοητεία και υποδηλώνει σοφία, δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή, πόσω μάλλον αν το πρόβλημα χτυπήσει την πόρτα στις γυναίκες.

Παροδική ή μόνιμη, η τριχόπτωση αποτελεί έναν εφιάλτη για όλους μας -άνδρες και γυναίκες- καθώς προσθέτει χρόνια στην πραγματική μας ηλικία και καταρρακώνει την αυτοπεποίθησή μας. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι θεραπείας, ακόμα και όταν τα αίτια δεν είναι απολύτως αναστρέψιμα, που αποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό την αρχική εμφάνιση των μαλλιών. Επιπλέον, μπορούμε να προλάβουμε την τριχόπτωση ή να περιορίσουμε σημαντικά την εκδήλωσή της με τη βοήθεια απλών, καθημερινών συμβουλών.

Ο κύκλος της τρίχας
Αν και η υφή των τριχών ποικίλλει στο ανθρώπινο σώμα, από τα ίσια ή κατσαρά μαλλιά μέχρι το σχεδόν αόρατο χνούδι του προσώπου, ο κύκλος ανάπτυξής τους είναι ο ίδιος όπου κι αν βρίσκονται. Ο κύκλος αυτός αποτελείται από 3 φάσεις ανάπτυξης: Την αναγενή φάση, κατά τη οποία οι τρίχες του κεφαλιού μακραίνουν περίπου 1,5 cm, την οποία διαδέχεται μέσω ενός μεταβατικού σταδίου (καταγενής φάση), η τελογενής φάση κατά την οποία οι τρίχες «αναπαύονται» και πέφτουν.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, είναι απόλυτα φυσιολογικό να χάνουμε κατά μέσο όρο περίπου 50-100 τρίχες κάθε μέρα, στο πλαίσιο της ανανέωσης του τριχωτού της κεφαλής, οι οποίες γίνονται αντιληπτές γιατί μένουν πάνω στη βούρτσα μετά το χτένισμα.Αν από τις 100 περίπου τρίχες που πέφτουν ξαναφυτρώνουν περίπου οι 85-90, τότε μπορούμε να μιλάμε για φυσιολογική τριχόπτωση, δηλαδή τριχόπτωση η οποία δεν θα προκαλέσει σημαντική μείωση του αριθμού των τριχών με αποτέλεσμα την αραίωση. Για πραγματική τριχόπτωση, δηλαδή για τριχόπτωση η οποία αν συνεχιστεί πιθανόν να προκαλέσει και σταδιακή αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, μπορούμε να μιλήσουμε όταν ο κύκλος ζωής της τρίχας διαταραχθεί, δηλαδή όταν για κάθε 100 περίπου τρίχες που πέφτουν βγαίνουν λιγότερες από τις 85-90 που αναφέραμε πριν.

Η θεραπεία της τριχόπτωσης
Η πιο κοινή εκδήλωση τριχόπτωσης, η οποία σταδιακά επιφέρει αραίωση του τριχωτού της κεφαλής, είναι η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και αναίμακτα με τη μέθοδο μεταφοράς και επανέκφυσης τριχοθυλακίων, χωρίς ουλές και σημάδια.

Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός δερματολόγος είναι αυτός που θα διαγνώσει τα ακριβή αίτια της τριχόπτωσης, και θα σας συστήσει την πλέον κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Εφόσον είναι αναγκαίο, χορηγούνται διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, που εφαρμόζονται τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής ή λαμβάνονται από το στόμα. Επίσης, μία καλή εναλλακτική επιλογή για τη συντηρητική θεραπεία της τριχόπτωσης (ανεξάρτητα από την αιτία) είναι η Ενεργοτριχογένεση (En.T.G.) Με τη χρήση ειδικών Lasers, προκαλείται διέγερση του επιθηλίου, αγγειοδιαστολή και αύξηση της διαβατότητας των απαραίτητων ουσιών, έτσι ώστε να αυξάνεται η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός των αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας.

Το λούσιμο δημιουργεί πρόβλημα;
Οχι αναγκαστικά. Στη διάρκεια του λουσίματος, τρίχες από ολόκληρο το σώμα που βρίσκονται στην τελογενή τους φάση πέφτουν. Θα έπεφταν έτσι ή αλλιώς. Το ίδιο ισχύει και για το χτένισμα. Πιθανόν να είναι σημείο παθολογικής τριχόπτωσης, μπορεί όμως να είναι απλώς και η φυσιολογική ανανέωση των μαλλιών.Εχετε υπόψη ότι την άνοιξη και το φθινόπωρο η φυσιολογική τριχόπτωση μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις, οπότε μέχρι και 100 - 150 τρίχες πέφτουν καθημερινά. Αν υπολογίσετε και το αντίστοιχο μήκος της τρίχας θα οδηγηθείτε σε ένα απογοητευτικό «μπαλάκι» με μαλλιά, που μπορεί να σας πανικοβάλλει χωρίς λόγο. Μόνο ο ειδικός στο θέμα των μαλλιών μπορεί να κάνει τη σωστή διάγνωση και είτε να σας καθησυχάσει είτε να σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο
Ανάμεσα σε πολλούς άλλους παράγοντες που ευθύνονται για την τριχόπτωση, όπως είναι η ηλικία, το στρες, η κληρονομικότητα και διάφορες ασθένειες, εξέχουσα θέση κατέχει και η κακή διατροφή, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μην παίρνουν τα μαλλιά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους.

Η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία των μαλλιών μας.
Συχνά, τα λεπτά και αδύναμα μαλλιά αποτελούν ένδειξη έλλειψης σιδήρου, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε ένα εξαντλητικό πρόγραμμα απώλειας βάρους είτε σε κακή διατροφή είτε κατά την έμμηνο ρύση στη διάρκεια της οποίας οι γυναίκες χάνουν αρκετό αίμα. Είναι εμπειρικά παρατηρημένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών με πρόβλημα τριχόπτωσης, έχουν έλλειψη σιδήρου.

Οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι φακές, δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας. Επίσης οι τρίχες περιέχουν 25% νερό. Για υγιή και «ζωντανά» μαλλιά λοιπόν, χρειάζεται συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού, έτσι ώστε να διατηρούνται ενδυναμωμένα και να χτενίζονται εύκολα. Πίνετε λοιπόν άφθονο νερό. Το νερό είναι υγεία, βοηθά στο αδυνάτισμα και στην αποτοξίνωση του οργανισμού και ομορφαίνει όχι μόνο το δέρμα σας και αλλά και τα μαλλιά σας.Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό. Εχετε πάντα δίπλα σας, στο γραφείο ή στο κομοδίνο σας ένα μπουκάλι νερό.

Συμβουλές για γερά μαλλιά
1. Επειδή η τρίχα αποτελείται κυρίως από μια πρωτεϊνη που παράγεται από τα αμινοξέα «κυστίνη» και «μεθειονίνη», ενισχύουμε το διαιτολόγιό μας με πηγές πρωτεϊνών όπως είναι τα πουλερικά, το ψάρι, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, το γάλα και τα τυριά.

2. Επίσης καταναλώνουμε συκώτι, φακές, σπανάκι και φασόλια, που είναι πλούσια σε σίδηρο, κατά προτίμηση σε συνδυασμό με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C (μπρόκολο, σύκα, πορτοκάλια, πατάτες, γκρέιπ - φρουτ, μήλα, πιπεριές), καθώς η βιταμίνη αυτή διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

3. Σημαντικό ρόλο παίζουν, επίσης, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως οι Β5, Β6 και Β9, που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Ακόμα κι αν η διατροφή μας περιλαμβάνει επαρκείς πηγές του συμπλέγματος βιταμινών Β (γιαούρτι, δημητριακά ολικής αλέσεως, κόκκινο κρέας, ξηρούς καρπούς και αβγά) μπορούμε να πάρουμε επιπλέον ένα συμπλήρωμα, ειδικά όταν διανύουμε περιόδους κούρασης και άγχους ή όταν είμαστε άρρωστοι.4. Για να δυναμώσουμε τα μαλλιά χρησιμοποιούμε σαμπουάν και τονωτικές αμπούλες που περιέχουν στη σύστασή τους χένα, τζιν-σενγκ, θυμάρι, δεντρολίβανο, ευκάλυπτο, κέδρο, φασκόμηλο κ.ά.

5. Κατά τη διάρκεια του λουσίματος κάνουμε απαλό μασάζ με τα δάχτυλα στο τριχωτό του κεφαλιού, για 3-5 λεπτά. Με το μασάζ τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνεται η «τροφοδοσία» του θύλακα της τρίχας με τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά.

6. Καλό είναι να κάνουμε 1 φορά την εβδομάδα μια θρεπτική μάσκα στα μαλλιά.

7. Αποφεύγουμε να εφαρμόσουμε εκείνο το μυστικό «της γιαγιάς», σύμφωνα με το οποίο πρέπει να γυρίζουμε ανάποδα το κεφάλι και να βουρτσίζουμε με δύναμη 100 φορές τα μαλλιά το βράδυ πριν κοιμηθούμε.

8. Αν έχουμε μακριά μαλλιά δεν βλάπτει να τα πιάνουμε μ ένα ειδικό λαστιχάκι με υφασμάτινη επένδυση προτού πέσουμε στο κρεβάτι, ώστε να μην μπλέκονται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

9. Περιορίζουμε όσο μπορούμε το φορμάρισμα των μαλλιών με πιστολάκι, σίδερο, ρόλεϊ, κ.ά., ειδικά τις εποχές που εντείνεται η τριχόπτωση (φθινόπωρο-άνοιξη).

10. Φροντίστε να λούζεστε 2-3 φορές την εβδομάδα εάν έχετε λιπαρά μαλλιά, 1-2 φορές εάν έχετε κανονικά και 1 φορά την εβδομάδα εάν έχετε ξηρά μαλλιά.

11. Χρησιμοποιείτε για το χτένισμα πιρούνα και όχι βούρτσα για να μην σπάνε οι τρίχες.

12. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ μαλακτική κρέμα στις ρίζες των τριχών.

13. Να αποφεύγετε την έκθεση των μαλλιών σας σε δυνατό αέρα. Σε τέτοια περίπτωση φροντίστε να τα μαζεύετε.

14. Μη χρησιμοποιείτε συνεχώς το ίδιο σαμπουάν, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουν τα μαλλιά να ατονούν, να λαδώνουν πιο γρήγορα (βαραίνουν) και να κάνουν πιτυρίδα.

Κόκκινο σταφύλι... το ελιξίριο για την υγεία της τρίχας
Το δέρμα του κεφαλιού και τα μαλλιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα στους δυσμενείς εξωτερικούς παράγοντες απ ό,τι τα άλλα μέρη του σώματος. Οι θύλακες των τριχών καταστρέφονται μαζί με τα κύτταρα του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι η συνεχής αναγεννητική διαδικασία των τριχών επιβραδύνεται και κάποτε σταματά.

Τότε αρχίζει η τριχόπτωση που ταλαιπωρεί, μετά το 25ο έτος, σχεδόν τους μισούς άνδρες και γυναίκες.Η βασική πρωτεϊνη των τριχών, η κερατίνη, καταστρέφεται, με αποτέλεσμα να γίνονται πορώδεις και εύθραυστες και η όψη τους να είναι θαμπή.

Η ταλαιπωρία όμως των μαλλιών δεν οφείλεται μόνο στις ελεύθερες ρίζες. Οι σύγχρονες μέθοδοι καθαρισμού που βασίζονται συνήθως σε χημικά επιφανειοδραστικά, επιβαρύνουν την ανάπτυξή τους. Στην επιβάρυνση συμμετέχουν επίσης τα άλατα του θαλασσινού νερού, το χλώριο της πισίνας, το στέγνωμα με ηλεκτρικούς στεγνωτήρες, οι βαφές και οι λοιπές μηχανικές ταλαιπωρίες στα κομμωτήρια.

Σώζει τα μαλλιά
Τα σταφύλια και ειδικά οι κόκκινες ποικιλίες είναι εξαιρετικά πλούσια σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή. Ουσίες ιδιαίτερα ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η κυριότερη όμως ιδιότητα που διαπιστώθηκε, από κλινικές μελέτες, είναι η ικανότητα δέσμευσης ενός ευρύτατου φάσματος ελευθέρων ριζών, και μάλιστα στην αρχική φάση του σχηματισμού τους, πριν ακόμη αρχίσουν την καταστροφική τους δράση.

Η προκυανιδίνη, μία υπομονάδα φλαβονοειδών, εξουδετερώνει τις υδατοδιαλυτές ελεύθερες ρίζες, οπότε ο συνδυασμός της με τον κυριότερο λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό παράγοντα, τη βιταμίνη Ε, δημιουργεί εξαιρετικές συνθήκες αποτελεσματικότητας. Εχει επίσης εξαιρετικές αντιερεθιστικές ιδιότητες που κατά την περιποίηση του δέρματος του κεφαλιού καταπραϋνουν πιθανούς ερεθισμούς. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι η συνδυασμένη χρήση προκυανιδίνης και βιταμίνης Ε προστατεύει τα μαλλιά κι από τους ηλεκτρικούς στεγνωτήρες.

Το συμπέρασμα από όλες τις κλινικές μελέτες είναι ότι τα καλλυντικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών (σαμπουάν, conditioner, μάσκες, styling κ.λπ.) που βασίζονται στη χρήση του συνδυασμού προκυανιδίνης & βιταμίνης Ε αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τόσο την πρόωρη γήρανση του δέρματος όσο και την καταστροφή της τρίχας.

Ο συνδυασμός της χρήσης τους με βιολογικά φυτικά εκχυλίσματα (σιτάρι, βρώμη, δεντρολίβανο, τζίντζερ, ελιά, ιτιά, σημύδα, τσουκνίδα, αβοκάντο, καλέντουλα, αλόη, φασκόμηλο, μολόχα, τζοτζόμπα), καθώς και με φυτικά επιφανειοδραστικά (χωρίς SLES και SLS) καλύπτει ιδανικά, με φυσικό τρόπο, όλες τις ανάγκες των μαλλιών.
Λίτσα Τριανταφυλλοπούλου

Πηγή: ethnos.gr

Untitled Document
Untitled Document

Σχετικές Συμβουλές

Untitled Document

Δημοφιλείς Συμβουλές

Untitled Document
 
Untitled Document
ΆρθραRSS
Υγεία & Διατροφή
Μάθετε για την αξία της Υπέρ-Βιταμίνης D

Τα πολλά πρόσωπα της Υπέρ-Βιταμίνης D και οι συνέπειες της έλλειψής της

Ομορφιά
4 μύθοι ομορφιάς που καταργούνται

Απομυθοποιήστε τέσσερις all time classic μύθους ομορφιάς

Γάμος
Ένας ξεχωριστός diy γάμος

Ένας do it yourself γάμος, που θα σας ταξιδέψει στη εποχή του ρομαντισμού

Άνδρας
Πως είναι στη σχέση τους οι άντρες νοικοκύρηδες;

Οι άντρες που ασχολούνται με τις οικιακές δουλειές έχουν καλύτερες σχέσεις με τις γυναίκες τους

Μαλλιά
Η ομορφιά για τους Ιάπωνες βρίσκεται στο ρυζόνερο

Το ελιξίριο ομορφιάς των μαλλιών σύμφωνα με τους Ιάπωνες, βρίσκεται στο νερό του ρυζιού. Μάθετε πως να το φτιάχνετε!

Μακιγιάζ
Γιορτινό μακιγιάζ

Κλέψτε τις εντυπώσεις σε κάθε γιορτινή έξοδο

Παιδί
Πρέπει οι γονείς να συμφωνούν μπροστά στα παιδιά;

Πόσο επηρεάζει τα παιδιά η διχασμένη γνώμη των γονιών τους;

Σπίτι & Περιβάλλον
Σκούπα στάχτης και ξηρής αναρρόφησης από την Kärcher και καθάρισες τζάκι, σόμπα και ψησταριά

Η σκούπα AD 3 Premium της Kärcher, ήρθε για να κάνει τη ζωή σας ευκολότερη και καθαρότερη

Βιβλία
Μόνο Σοκολάτα - Άκης Πετρετζίκης

Βιβλίο ζαχαροπλαστικής από τον Άκη Πετρετζίκη και τη Nestle Dessert

Μόδα & Styling
5 ντυσίματα που θα είναι πάντα στη μόδα

Δείτε ποια είναι τα 5 πιο διαχρονικά outfits που θα είναι πάντα στο προσκήνιο

Προσωπική Ανάπτυξη
Οι διαστάσεις για μία επιτυχημένη προσωπική ανάπτυξη

Τις περισσότερες φορές η επαγγελματική με την προσωπική ανάπτυξη είναι αλληλένδετες έννοιες

Επιχειρηματικότητα
Σπούδασε κομμωτική στη Costyle και κράτα το κλειδί για την επιτυχία σου

Άνοιξε νέους ορίζοντες στην επαγγελματική σου διαδρομή σπουδάζοντας κομμωτική.

Συνταγές
Scrumbled eggs με απάκι

Συνταγή για πρωινό με αυγά σκραμπλ και απάκι

Untitled Document Untitled Document

Untitled Document
Συμβουλές Όλα τα ΆρθραRSS
Γάμος
Διατηρήστε τον γάμο σας ευτυχισμένο

Μάθετε ποια είναι τα μυστικά κλειδιά για να ξεκλειδώσετε την επιτυχία του γάμου σας

Νύχια
Αποκτήστε γερά και όμορφα νύχια

Δείτε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να έχετε δυνατά και υγιή νύχια

Styling
Μυστικά styling για εναλλακτικό ντύσιμο

Στυλιστικά tips για να είσαι πάντα in fashion

Μαλλιά
Έξυπνα tips για πιο πλούσια και λαμπερά μαλλιά

Επειδή η υγεία των μαλλιών είναι κι αυτή σημαντική, δείτε μερικά έξυπνα μυστικά για να τους δώσετε τη φροντίδα που τους αξίζει.

Άνδρας
Πως να κατακτήσετε το αντίθετο φύλλο

10 Συμβουλές για να την κάνεις να τρέχει απο πίσω σου

Μακιγιάζ
Tips μακιγιάζ για άψογο πρόσωπο

Ανανεώστε το πρόσωπό σας χρησιμοποιώντας σωστά τα εργαλεία του μακιγιάζ

Υγεία - Διατροφή
Αντιμετωπίστε τον πονόλαιμο με φυσικές λύσεις

Δείτε πως να απαλύνετε τον πόνο στον λαιμό σας με φυσικό τρόπο

Πρόσωπο - Σώμα
Πως να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά χωρίς να γυμναστείτε

Μάθετε 8 μυστικά για να έχετε επίπεδη κοιλία χωρίς να χρειαστεί να το ''ρίξετε'' στη γυμναστική

Σπίτι
7 ιδέες για να έχετε πάντα καθαρό το σπίτι σας

Διαβάστε πώς μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας ένα υγιές και φιλικό περιβάλλον

Παιδί
Πως να διακρίνουν τα παιδιά το σωστό από το λάθος

Συμβουλές από τη λογοπεδικό Χαρά Καραμήτσου για την ανάπτυξη της σωστής κρίσης ενός παιδιού

Επιχειρηματικότητα
Η σημασία του σύμβουλου σε μία νέα επιχείρηση

Πόσο σημαντικό είναι υπάρχει ένας σύμβουλος σε μία επιχείρηση;

Ομορφιά
Συνηθισμένα λάθη ομορφιάς που σας γερνάνε

Δείτε πως να αποφύγετε 7 κοινά λάθη ομορφιάς που κάνετε καθημερινά

Διαφήμιση στο co-Beauty | Επικοινωνία